Cum mi se luase de figurine tot chinuindu-ma sa nimeresc luminile la un vestmant negru, mi-am zis sadau drumul la un build in grup cu subiecte japoneze.
Titlul e o parafraza care mi-a venit tot uitandu-ma la poze cu avioanele pe care incerc sa le machetez.
Bunul este Kyushu J7W Shinden care la inceput a fost respins de Marina Imperiala ca proiect, generalii batrani si cu autoritate spunand intr-un stil tipic "daymio": "Ce nevoie avem de un cocor care zboara cu picioarele inainte ?" Pana la urma s-a dovedit bun, desi nu a mai apucat sa probeze pe deplin calitatile sale. Kit Hasegawa
Frumosul este Mitsubishi Ki 83. Este un vanator greu bimotor si biloc, radistul observator avandu-si locul undeva in fuselajul central, inconjurat de ferestruici. Kitul, un MPM mai vechi imi da cea mai multa bataie de cap si cine a mai lucrat MPM-uri vechi la 1/72 stie de ce. Piese groase, nepotriviri, prescurtari ilogice.... Da' ce avion o sa iasa !!! Unul dintre cele mai curate aerodinamic pe care le stiu.
Si ultimul, "uratul", in persoana lui Kugisho R2Y Keiun (frumosul nor - ce ironie), despre care unii stiu ca ar fi fabricat de Yokosuka. Oricum nu a ajuns in productie asa ca....
Probabil ca japonezii au dorit sa-l motorizeze cu doua turboreactoarede tipul Shikawajima Ne330 de 1,320 cai, pe aripi. Asta ar putea fi o scuza pentru faptul ca arata de parca ar fi desenat de un copil cretin.
La o inspectie sumara (sub 2 ore), am constatat ca cel mai bine se inchide Hasegawa. As fi inclinat pentru Fine Molds, dar iata ca de data asta n-a fost cazul. Oricum spatiile se umplu cu chit si nu cu dolari sau yeni, asa ca pretul nu spune intotdeauna multe.
Cele mai multe piese de inventat - Ki 83 MPM.
Cel mai mare si mai fantastic cockpit - Keiun
Cel mai invers cockpit - Ki 83 MPM
Cel mai sinistru tren de aterizare - Shinden (Hase)
Lucrarea este destul de avansata, dar de data asta am facut suficiente poze ca sa para ca fac un w.i.p.