Intre timp m-am mai dumirit de-o chestie: Kolinsky nu e marca de pensula. Kolinsky e "marca" de rozator siberian din a carui coada se extrag niste fire folosite la pensule de calitate. Sunt diverse marci de pensule care folosesc acest tip de par. Asa ca probabil voi opta pentru Windsor&Newton seria 7 (despre care am tot citit), care de altfel sunt facute din acest tip de par (Kolinsky). Dar despre Kolinsky, rozatoare si pensule am sa revin un pic mai incolo.
Am injghebat o "wet-palette" dintr-o cutie a unui aerograf, care avea din start un burete de dimensiunile cutiei.
Ideea e de tava, capac, vas, etc in care se aseaza un material absorbant (burete, servetel, prosop din hirtie, etc) imbibat bine cu apa distilata, peste care se aseaza o bucata de hirtie de gatit (sau hirtie de copt. Am inteles ca se poate folosi si hirtia de calc (n-am probat).
Hirtia trebuie presata usor pe buretele imbibat cu apa, in asa fel incit hirtia se inmoaie putin absorbind exact atita apa cit sa mentina "uda" vopseaua pe care o puneti deasupra.
Daca recipientul are si capac (ca si cutia mea), este maimare meseria , prelungind timpul de uscare. Astfel, pe probate, la o dilutie de 1 pic vopsea/1pic retarder/1pic apa, amestecul a ramas neuscat 48 de ore in cutia inchisa (si ar mai fi ramas probabil cine stie cit). Una peste alta, inventie simpla , grozava si INDISPENSABILA pentru lucrul cu acrilice.
In continuare am inceput cu o figurina dintr-un set Italeri (309). Am montat si curatat figurina de adaosurile de turnare (capatina era gata montata, altfel nu as fi lipit-o decit dupa vopsire).
Ce sa zic, figurina nu este grozava, dar nici nu este chiar de aruncat pentru ca am vazut si figurine mult mai rele. Nu am termen de comparatie pentru ca nu cred ca am tinut in mina o figurina asemanatoare din metal ca sa pot zice cu certitudine cit de rea sau buna e asta. Oricum ce m-a deranjat mai tare este lipsa de expresivitate a fetei, si detaliile destul de ingropate (mai ales lipsa aproape totala a urechilor). Dar ma rog, asta e, sa nu uitam ca intentionez sa invat sa vopsesc figurine din plastic bune de pus in diorame. Despre asta e vorba, nu despre figurine din metal de 80 euro bucata.
Am fixat figurina pe o sticluta de vopsea pt o manipulare mai comoda, am spalat-o cu alcool pentru a indeparta eventualele urme de grasimi si am tras doua straturi de vopsea acrilica Tamiya din aerograf (un gri deschis) pe posta de primer.
Vopsirea o voi face cu acrilice Valejo, acestea din urma insa fiind pe baza de apa nu alcool (ca si Tamiya).
In continuare am purces la vopsire, utilizind numai Valejo. Rezultatul se poate vedea mai jos. Am evitat sa fac fotografiile de la prea mica distanta pentru a nu iesi in evidenta defectele de fabricatie ale figurinei. Mi se pare ca o distanta de aprox 30 de cm e o distanta suficienta de fotografiere, fiind si distanta minima in general de la care se priveste o diorama.
Concluziile ce le-am tras dupa prima figurina:
- sunt destul de multumit pentru faptul ca deja am trecut la umanoizi, iar figurinele mele nu mai aduc a mutanti negri de-atitea washuri.
- blend-ul uniformei nu mi-a iesit cum doream si cred ca principala cauza a fost dilutia necorespunzatoare. Am diluat 1/1/2 (vopsea/retarder/apa) si cred ca totusi vopseaua pentru lumini si umbre trebuie sa fie si mai diluata . Si sigur lipsa de exercitiu este cealalta cauza.
- fetele si pielea in general, continua sa fie pentru mine o mare incercare. Si aici lasind la o parte restul povestilor (calitatea figurinei, lipsa de exercitiu, dilutia vopselei) fara o pensula ca lumea cred ca nu voi putea s-o scot la capat. Presupunind ca ai nuantele potrivite in dilutia corecta, presupunind ca sculptura figurinei te ajuta in distributia luminilor si umbrelor, ramine totusi o suprafata de lucru ucigator de mica unde de fapt nu vopsesi ci tamponezi . Iar daca nu ai un virf de pensula corespunzator, poti sa uiti. Asa cred eu cel putin la ora asta. Dupa ce voi avea si pensule de calitate, va mai ramine lipsa de exercitiu sau de talent singurele scuze posibile.
Concluzia dupa prima figurina: imi fac curaj singur si zic ca nu-i rau, desi sunt inca departe de ce as dori. Dar momentan mai pot da vina pe pensule
Am sa trec la urmatoarea figurina din acelasi set. Cu aceleasi pensule (pt ca nu vreau sa stau degeaba pina reusesc sa le comand), dar voi incerca sa jonglez un pic cu concentratia vopselei si sa mai fac un pic de exercitiu, in special la uniforme. Poate fetele le voi lasa pt alta pensula. Mai vad.