Dimensiunile "dioramei" sunt aprox 27x15cm
Materiale folosite:
- decor acvarii, modificat si revopsit
- mitisori de mesteacan din care am facut corpul palmierului , dupa ce le-am inmuiat in solutie de gator glue (conform cartii pe care veterinarul SF mi-a adus-o din pusta maghiara)
Ceva buruieni din hirtie ramase si infipte intr-o plastelina dispusa in jurul bazinului cu apa
Asa cum probabil v-ati dat seama, "diorama" este de fapt un mic terariu ce serveste drept locuinta noii achizitii pe care-o cheama Jessie si este o scorpionita din familia Buthidae, o bijuterie in lungime totala de aprox 4cm
Desi mi-e foarte draga, Jessie nu-mi impartaseste sentimentele absolut deloc din pacate, colegii ei de specie fiind recunoscuti ca fiind destul de agresivi si cu un venin destul de toxic. In general (si) la scorpioni marimea conteaza - cu cit sunt mai mici , cu atit sunt mai ai dracului.
O particularitate foarte interesanta intilnita la aceasta scpecie de scorpion este aceea ca spre deosebire de majoritatea celorlalte specii de scorpioni (aprox 1400), se reproduce prin partenogeneza (capabilitatea de reproducere fara a avea nevoie de un exemplar de sex opus). Cu alte cuvinte Jessie se cloneaza din cind in cind (in conditii optime de 2-3 ori pe an) dind nastere la 20-30 de puisori pe care-i va tine pe spinare o vreme, pina decide pe care-i maninca si pe care nu.
Jessie la oala cu supa:
ISTORIC:
Desi nu e prima diorama cu scorpioni pentru mine, ideea acestei diorame mi-a venit in momentul in care am aflat ca juriul de la Moson nu mi-a acordat medalia de aur batuta-n diamante pentru diorama MASH (asa cum de altfel meritam), ci a decis s-o dea unei lucrari care a participat la sectiunea "diorame aero" fara sa fie diorama ci doar aero. Lucru care daca ne gindim un pic, tine mai mult de SF.
Dupa o scurta perioada de reflectie in care am transmis telepatic toate urarile de bine pe care le cunosc (in mai multe limbi) juriului maghiar, am purces la ascultarea unor melodii de referinta cum ar fi "S-o suit Horty pa deal, si s-o uitat in Ardeal" si vizionarea unor productii cinematografice clasice cum ar fi "Iancu Jianu zapciul&haiducul" Apoi mi-a venit ideea de a face aceasta diorama "de moson" pentru a o inmina juriului la editia 2012. Doar ca fara capac.
végén - (adica sfirsit in judetul Ungaria)