Macheteca

Mici scenete sau mari batalii, vignete si diorame, cu subiecte militare sau nu, toate isi au locul in aceasta categorie

Macheteca

Postby alexie » Fri Mar 29, 2019 10:32 am

Prin prezenta se aduce la cunoștința publicului larg înființarea rubricii : Macheteca
Bătrânii știe că pentru lucruri bune trebuia să aștepți TELECINEMATECA, așa că plin de modestie și pioșenie (cine a fost în taxi la Mosonmagyaróvár, știe) m-am gândit să expun aici toate nestematele inestimabile, risipite pe ici, pe colo (mai mult „pe colo”). Din păcate nu se vor putea posta în ordinea numerelor de pe tricou, totul ține de inspirație, de ying/yang, de presiunea atmosferică etc.

În principiu această inițiativă va sta sub aripa ocrotitoarea a redundanței dar se pot întâmpla și derapaje sub forma unor fotografii mai clare sau unui text mai bun modificat etc.
În fine cine are poftă de omletă va găsi toate ouăle într-un coș, cine dorește să participe cu ouăle lui...no problem, am reimers-ul la îndemână.

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

23 August 1944

Postby alexie » Fri Mar 29, 2019 11:00 am

23 August 1944

Image


În debutul celui de-al Doilea Război Mondial, Românaia a fost unul dintre aliații importanți ai Germaniei, ulterior a fost aliat al Rusiei. Momentul când acarul Păun a schimbat macazul (23 August 1944) am încercat să-l surprind în vigneta intitulată enigmatic „23 August 1944”.

Image


Casca aflată în dotare era de model olandez, adoptată de armata română în 1939, element distinctiv inconfundabil raportat la armata statelor vecine (potențial inamice). Întrucât armata olandeză a depus armele încă din debutul WW2, nu consider că este deplasat dacă afirm că ostașii românii sunt singurii care au luptat purtând această cască. Inițial, până la abdicarea regelui, partea frontală a căștii era ornată cu sigiliul regal, după abdicarea lui Carol al II-lea căștile au devenit lise. Apropo de regalitate, trupele din spatele frontului purtau frecvent căști franceze (model Adrian) din timpul primei conflagrații mondiale, căști de pe care era îndepărtată monograma regală (a regelui Ferdinad I sau Carol al II-lea).
Image

În general vestonul de campanile era din postav kaki, buzunare cu burduf, prinse cu clapă dreptunghiulară și nasture metalic, vopsit kaki. Singurele buzunare are vestonului erau cele două de pe piept, mânecile se încheiau cu nasturi fixați pe manșete rotunde (tip cămașă). Vestonul era lipsit de orice însemn, cel mult trese de culoare galbenă prinse la epoleți, pentru gradați și subofițeri.
Image

Pantalonii din postav kaki erau croiți larg, bufanţi, în partea inferioară cu scopul de a proteja de umezeala erau înfășurați în moletiere din postav kaki. Bocancii eru scurți, din piele neagră, cu talpă groasă, din piele întărită cu ţinte şi blacheuri metalice.
Image

Cu așa uniformă sintagma „teatru de război” capătă un alt înțeles. Știți uniformele nemților sau ale americanilor din WW2 ? Uniforma românească era așa cum te-ai duce la teatru în „hainele de casă”, cu diferența că n-or fi țoalele tale arătoase dar măcar sunt comode.
Image

Ca și echipament de campanile, centură din piele încheiată cu pafta, de o parte și de alta câte o cartuşieră, fiecare cu câte cinci seturi a câte cinci cartuşe calibru 7, 92 mm.
Pe şoldul stâng se află portbaioneta fixată de lopata „Linemann, sacul pentru masca de gaze și bidonul cu apă învelit în postav kaki cu dublu rol, protecție la șocuri și menținere apei la o temperatură constantă (apropo, că poate ieși prin natură, dacă umezești postavul o să ai apă mai rece…chestia cu evaporarea). Pe şoldul drept atârna sacul de merinde și gamela individuală confecționată din aluminiu (sau tablă emailată dacă era model austro-ungar). Pentru a susține acest inventat, harnașamentul era completat cu un ham din piele care avea două bretele anterior și o singură bretea la spate.
Image

Pe spate raniţa model 1939, din pânză impermeabilă kaki, prevăzută cu curele şi bretele din piele. Ca armament, de obicei, pușca ZB md.1924, cal. 7.92mm, cu repetiție. Având puțin peste 4 kg și eficiență de până în 2000 de metri, arma produsă în Cehoslovacia (Zbrojovka Brno) „vzor” 1924 a fost aramamentul standard al armatei române în Cel de-al Doilea Război Mondial (dar și cei care și-au „satisfăcut stagiul militar” până în anii 2000 se prea poate să fi cunoscut această bătrână armă).

Și apropo de Armata Română :
Drepți !
Pentru onor înainte prezenta-ți arrrrm` !
La StângA !
La DreaptA !
Salt-înainte!
Aviație inamică!
La rambleul căii ferate, Adunarea!

Repertoriul pare așa de sărăcăcios și non-combat dar un bun strateg, prin folosirea acestor comenzi, a combinațiilor și a jargonului cazon poate obține rezultate remarcabile ... în special pe timp de pace (vezi „Satisfacerea stagiului militar obligatoriu”, un fonfleu pentru „Dezumanizare și îndobitocire spre satisfacția societății”.
Image

„Biban, rabatează, coniac, panasonic, o arzi cu păru-n ochi, harpă, baxează, bobinează” - o mică parte din folclorul armatei și sper să spargă piatră la târnacop toată viața de apoi, cei care au profitat (și nu sunt puțini) de societatea strâmbă în care am avut ghinionul să ne naștem.
În fine, am mai revin pe acest subiect așa că putem profita de ocazie să ne întoarcem la oile noastre ( Oi /armată – acesta poate să fie titlul uni lucrări de doctorat).

Image


„Întoarceți Arm`!” constituie cheia de boltă a comenzilor din Armata Română, departe de mine să-mi permit a aduce în discuție subiectul sau să emit presupuneri și concluzii, acesta este apanajul lu` facebook sons. Așa cum impresiile despre MapN mi le-am format în perioada 1991-1992, la fel am păreri de nezdruncinat cu privire la România și aliați săi în WW2. Trei surse constituie pilonii (ca să o dăm în subiectele de Bac) de bază:
Tataia meu, țăran din Târgul Bujor, soldat Alexandru Vasilache (Lisandru) care a luptat pe ambele fronturi, medalia este rămasă de la el deoarece „Cruciadă împotriva Comunismului” i-a fost confiscată.
Unchiul, bucureștean neaoș, colonel (r) Alboteanu Titus, prizonier de război în Siberia.
Ambii au fost zgârciți la vorbă dar în rarele momente prinse, „poveștile” nu erau din manualele de istorie sau din „Delfin” .
Cât despre ce-a de-a treia sursă, nu sunt pregătit să vorbesc azi.
Image


Planton
Ostaș - German Assault Troops (1917-1918) - ICM 35297
Cap – Dutch/ Romanian steel helmet - Hornet HWH03
Postament – plexiglas decupat și lipit
Paviment – plăcuță de plexiglas scrijelit și vopsit
Iarbă – covor Noch
Teavă indicator – băț urechi
Indicatoare – hârtie imprimată
Curea armă – foiță de Pb
Lamă baionetă – carte de joc plastifiată
Medalia „Eliberarea de sub jugul fascist”
Restul accesoriilor prin care am încercat să redau echipamentul regulamentar, este de origine diversă, greu identificabil. Ba chiar am plusat, arogant, dotându-l cu o grenadă ciocan.
Image


Medalia „Eliberarea de sub jugul fascist”, după preluarea puterii de către comuniști toate vechile decorații militare au fost anulate, inclusiv (sau mai ales) cele de pe Frontul de Vest. Eliberarea de sub jugul fascist s-a decernat retroactiv, pentru a marca cinci ani de la Marea Insurecție din 23 august 1944.
Decorație din bronz, pe avers prezintă profilul stânga a doi soldați echipați de campanie, efigia soldatului român în plan apropiat, cel al rusului în plan secundar (atitudine ușor imperialistă, aș zice, știindu-se că această decorație a fost decernată și unui număr impresionant de militari sovietici) încadrat pe margine de cercul format din textul „LUPTA DE ELIBERARE DE SUB JUGUL FASCIST”, la final (sau la început) de text fiind stilizată o stea.
Image


Pe revers textul „ÎN SLUJBA POPORULUI MUNCITOR”, încadrat de o cunună de lauri, inscripția R.P.R. în partea superioară.
Panglica medaliei „Eliberarea de sub jugul fascist”, este roșie cu trei benzi albe, pliată pe un suport metalic pentagonal.
Image

:medal:

Romanian Revolution in pictures, 1989 (10).jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

D*Day

Postby alexie » Fri Mar 29, 2019 10:42 pm

În tumultul exploziilor și a urletelor soldaților prinși de flamă, cea de-a treia baterie a amuțit.
Fumul înecăcios și larma iscată i-au declanșat instinctul de conservare. Prea târziu, geanta măștii s-a umplut cu vomă brun-verzuie, cu miros înțepător.
Image

......fugeau în zigzag iar rachete roșii le pocneau deasupra capetelor. Se aruncau la pământ, se târau, se ridicau din nou, alergând mai departe.
Image

Pe când înaintau prin focul ucigător, Baxter strigă: „Colin !, Unde-i Colin! L-am pierdut pe Colin!”.
Cu greu auzi răspunsul camaradului său: „Uita-l , Colin a rămas să ne acopere, este rândul său !”
Se auzi trăsnetul unei explozii, Baxter își simți măruntaiele străbătute de zeci de schije. Instantaneu nu-și mai putu controla picioarele. Zvâcneau fără voia lui , așa cum văzuse zvâcnind picioarele muribunzilor. Baxter realiză că sfârșitul îi este aproape și nu vroia să se sfârșească astfel.
Se prăbuși iar ultimul său gând se îndreptă către camaradul său, Colin : „ Nu-i drept ca altul să plătească în locul meu!”
Image


Gloanțe oarbe
Postament - capac cutie seringă, inox
Baza - placă rigips
Combatanți - U.S. Infantry M.B. 3521
Baterie - Europe 1945 M.B. 3514
Curcan - U.S. Jeep crew MiniArt 35047

DDay (7).jpg

DDay (6).jpg

DDay (8).jpg

D*Day - Drink Day

Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Soare

Postby alexie » Wed Apr 03, 2019 1:09 pm

Image

Era Ceaușescu la Neptun. Se scoală într-o dimineață și ieșind pe terasă, privind spre mare spune:
- Bună dimineața, Soare !
- Să trăiți Tovarășe Nicolae Ceaușescu !
Uimit, oarecum, de cele întâmplate îi povestește consoartei .
În dimineața următoare, ies împreună pe terasă.
Ceaușescu spune:
- Bună dimineața, Soare!
- Să trăiți Tovarășe Nicolae Ceaușescu !, dar eu nu sînt Soare, eu sînt căpitanul Tudor Dorel, maiorul Popescu Soare a ieșit aseară din gardă !
*sînt – așa se vorbea/scria atunci

Image




Image

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

3...2...1

Postby alexie » Fri Apr 05, 2019 3:34 pm

...tri, dva, adin

Serghei este conștient că participă la ultimele scene ale WW2, categoric acum se scrie ISTORIA !
Atunci când glonțul i-a plecat din armă a știut că pateul german a fost compromis, fără să piardă timpul aleargă să-și mai adauge un ceas la colecție.
Image

3...2...1
....\\||//....


- Șto etă?
- Etă Batmana, tavariș Jukov.
Image


Para Bruchsicher
1. Postament – scrumieră metalică, diam.9 cm
2. Strat de bază – ipsos ți aracet
3. Zid – rigips
4. Serghei – Soviet Tank Infantry – Zvezda 3544
5. SS Sieb (bust) – German Tank Crew – alanger 035239
6. SS Sieb (picioare) – Soviet Infantry at Rest – MiniArt 35001
7. Efecte militare – fotoech ACE 5016
8. Armament german – Dragon
9. Cartușe – sârmă Cu
10. Curea DP27 – hârtie igienică
11. Cap bandajat – completare calotă craniană cu prenandez și șervețel cu aracet
Image


Image

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Sanitarii

Postby alexie » Tue Apr 09, 2019 9:12 am

Image
Sanitarii (Sanitarnîi pe rusă)

1945 – Polonia, Frontul 1 Bielorus
Image

Deja 18 aprilie și trupele feldmareșalului Georgi Jukov își continuă înaintarea către Berlin, tocmai ce au depășit linia Seelow. Ariegarda sovietică este preocupată de curățenie, dacă pentru inamici soluția este simplă : Poc! Poc! Cazacioc!; pentru răniții proprii lucrurile sunt ceva mai complicate.
Principala problemă este legată de lipsa de anestezice și dezinfectante, acestea lipsesc ;), oricum nu ar fi avut efect (efect medical, bineînțeles) asupra acestor iscusiți războinici. Intervențiile chirurgicale se desfășoară „live”, urletele care însoțesc manoperele nu sunt deranjante întrucât toți combatanții suferă de cofoză. Această afecțiune fiind, de fapt, singurul efect al apocalipticului bombardament efectuat de artileria rusă în 16 aprilie 1945.
Image

Casa națională de asigurări de sănătate
1. Strat de bază - carton presat, 24x26 cm;
2. Sol – polistiren;
3. Rama – înrămat la Bricostore;
4. Vehicul - ZIS44 Ambulance soviet army – Fort 35002;
5. Chirurg – Soviet Tank Infantry – Zvezda 3544;
6. Samariteanul și rănitul – German Tank Crew – Alanger 035241;
7. Brancardier extern și rănit pe targă - Soviet Infantry on the March – MiniArt 3;
8. Brancardier intern – mixt figurine;
9. Șofer – ZIS -5B – Zvezda 3529;
10. Rănit „spitalizat” – scratch;
11. Targa – hârtie igienică și sârmă cupru;
12. Matricola feldgendarmerie – photoech;
13. Eticheta – Seringa 2ml Rev.34

Image

Anatomie comparată
Sol
Polisteiren lipit pe carton presat, denivelat cu ajutorul prenandezului, mocirlit cu tempera + aracet + nisip
Vehicul
Decupare și deschidere uși, amenajare interior
Halat chirurg – hârtie

Interior
Varianta firmei Fort nu prevedea deschiderea ușilor iar pentru interiorul cambuzei fiind atribuite doar două banchete. În urma deschiderii, inventarul s-a îmbogățit simțitor:
Perete I
Etajeră – porțiune din fosta banchetă + L-uri din culee;
Pe etajeră:
- Pătură (hârtie igienică) plus feșe;
- Cutie inox pentru instrumentar – Lego;
- Cui (agrafă capsator) și halat (șervețel);
Pe jos:
- Trusă sanitară (carton și ață chirurgicală);
- Recipient cu comprese folosite (chit + șervețel + Rev. 34)
Image


Perete II
Etajeră – porțiune din fosta banchetă + L-uri din culee;
Cutie instrumentar;
Cui;
Mâner pentru susținere chirurg la exterior;

Image

Perete III
Banchetă ( oblon ZIS-5B) cu rănit și două cuie (aceiași agrafă capsator).
Rănit
Cap – Soviet Infantry on the March – MiniArt 3;
Mână (podul palmei) donație de la Claus von Stauffenberg;
Braț - cioplitură din culee;
Restul corpului – sârmă și scotch;
Pătura – hârtie igienică;
Set perfuzie - punga perfuzor (scotch) și Rev.34 plus tub perfuzor (adeziv Bison).
Image


În majoritatea cazurilor se prefera ca vehiculul să fie în staționare și astfel prognosticul să devină rezervat spre favorabil. Dacă totuși se pornea în marș, inventarul se băga la cutie evitându-se eventualele accidente.

Image

Image

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

VATER !

Postby alexie » Tue May 07, 2019 8:44 pm




Motocicleta - BMW R75 – Zvezda 3528, asamblarea a decurs bine, nimic notabil . Dacă pentru partea de mecanică am mers pe mâna producătorului deoarece nu este cazul să emit pretenții, pe partea de machiaj evident că era musai să-mi utilizez licența artistică.

Bidonul din ataș are și rol utilitar deoarece potolește setea dar și maschează o urâtă bavură circulară.

Pentru mecanic am mers tot pe oferta Zvezda 3528 dar cu ceva amendamente din „Cutia cu maimuțe” iar spre final, sătul de așteptare și-a aprins o țigară privind apatic prin ochelarii montați pe cască.
Image


Dar să parcăm regulamentar, paralel cu bordura, și să aruncăm o privire și la restul muritorilor (totuși frumos imortalizați prin grija artistului, care este).
Doamna Fritza, inițial am fost tentat să îndepărtez doar piesa metalică și să trec la snooker, de proveniență umilă ( Women digging – Preiser 64011), ofițerul supraviețuitor al Barbarossa Operation – ICM 35391 și German tank crew – Alanger 035239 iar puștiulică oarecum neobosit și aerodinamic, Refugees – Preiser 64007.


Din komatex de 2mm am decupat fâșii de 2mm din care am realizat cadrul.

Image


Găuri cu burghiu de 0,6 mm prin care am introdus sârmă de cupru de 0,5 mm
Tot komatex am utilizat și pentru cadrul din care s-a născut poarta, apoi înșiruire de mărgele
Ca și ornamente, pe lângă clasicele mărgele, am apelat la resturi din „French city building” – MiniArt 35019

Pentru yale am confecționat niște piese din ceva placă aurie, resturi din kitul MiniArt, mânere de canistre și resturi de culee.

Vopsit cu negru și ulterior „Burn iron”, ambele Gunze.

Image


Nici măcar o secundă nu mi-a trecut prin cap să-l pun pe „kinder” să se joace cu o armată Elastolin dar un bidiviu am considerat că merită să încerc.
Pe komatex de 4mm am schițat capul lui Bucifal, apoi am început decuparea și au fost moment când aducea mai mult a Marele Danez decât a căluț. La final, pentru un trusou complet am confecționat și o sabie.
Image

Conform scenariului, calul o să pască liniștit pe pajiște dar până atunci câteva ture nu pot decât să ajute personajele. :knight: Apoi am șters calul de spume și l-am vopsit cu Tamiya Buff și Ivory Marabu, am fixat zăbala din ac cu gămălie și căpăstrul din foiță de plumb, coama din Flat black Tamiya, copitele din…etc.

Placa de bază de 14/20 cm căreia i-am băițuit și lăcuit marginile și apoi am stabilit coordonatele. Am lipit plăci de komatex de 1,2 respectiv 3 mm dar și covor de iarbă Noch.


După fixarea porții am trecut la vopsirea caldarâmului.



Image


Așa cum anticipam, micul Goe s-a săturat de răzbel așa că mi-a pierdut trei ore din viață și un burghiu de 0,7 mm dar, sper că, am reușit.
Image


Spre final am confecționat câteva „Sterbebild”: redimensionaare, imprimare, decupare și lipire pe fâșii din carte de joc plasticată.
ImageImage

Image



Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Matinee

Postby alexie » Tue May 07, 2019 9:22 pm

Cu așa duduie, franceza pare ușoară. Normal că-i zice „Focul Sacru”, la ce privire are...
Dacă merg la premieră, la Majestic , cu „Mein Chéri” mă costă solda pe o lună. Și, la bafta mea, mi-o suflă vreun Unteroffizier. Mai bine mă orientez la un matinal (in aller Frühe), arăt arma la ghișeu și imediat sare un bilet, dacă joc bine sare un bilet și o țigară…
Da, categoric sunt avantaje pentru matineu...
Dacă exclud faptul că-mi aruncă kinder-ii, de la balcon, tot felul de porcării în cască.
Image


Tehnica militară
Postament vechi – capac, diametru 8 cm;
Strat de bază – ipsos;
Cinefil – German Infantry (Dragon 6153)
Pavaj – cioplirtură-n ipsos;
Afișaj – flacon aspirină efervescentă UPSA;
Acoperiș afișaj – disc frână de la o motocicletă de jucărie;
Afiș film – French City Bulding (MiniArt 35019);
Alte afișe – decupaj din reviste;
Graffiti – Revell 301;
Frunze – decupaj hârtie;
Postament nou – vas din lemn, vopsit „franțuzește”.

Image

O lucrare veche, din 2005 pe care am intervenit în 2018 dar numai pentru a fixa un postament mai arătos.

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Das Abendmahl

Postby alexie » Tue May 07, 2019 9:31 pm

Nu, nu este Capela Sixtină, nu, nu este nici Monte Cassino.
Image


…conduci grupa și învăluești pe aici, pe flancul stâng. Eu cu echipa lui Schmatey mă postez aici. Când Peter mimează retragerea, închide-ți breșa și îi prindem în capcană.

- Herr Commandant, dar acolo ce este ?

- !@!#$$ ..Acolo …. este..o .. PIATRĂ, Freyud …marș și schimbă garda #!@#$@#^^ !!!!
Image


Copyright by Con Air
https://youtu.be/nqR9bID5Tpc

De la stânga la dreapta, numărați !
1.Strat de bază- ipsos + aracet;
2.Ramă - ramă tablou;
3.Rama 2- textilă;
4.Pardoseală- hârtie;
5.Ruină- rigips, h 14cm;
6.Vitraliu- imprimare pe folie ;
7.Moloz- aracet + oxid negru de fier;
8.Blocuri de piatră - rigips;
9.Clopot- clopoțel metalic;
10.Bârne- furnir;
11.Nisip- nisip pentru pisici;
12.Șenile, bidon, arme, cască- cutia cu maimuțe;
13.Curea arme- hârtie igienică;
14.Iarbă- covor Noch ;
15.Tufe- pastic;
16.Vița-de-vie- câlti + semințe mesteacăn;
17.Figurine- German tank crew MB 3507 ;
18.Ciori- prenandez

Image

Pastel
Enamel si aqua de la Revell; enamel Humbrol; tempera; tabaco si ivory de la Marabu; creta pastel; future (Multumesc grek); sigilare cu lac mat, spray Sinto Peinture.

Desecretizare
1.Rama lemn- 17x24cm, tablou kich “Produse la 3,90 lei”;
2.Rama textila- rejansa pantaloni (banda de intarire ptr. manseta pantaloni), vopsita cu Revell 84; suprafata dioramei devenind 11x18cm;
3.Pardoseala ceramica- carton cerat, reclama Purina (hrana animale), trasare cu ac si ferecare cu scrum de tigara;
4.Vitraliu- imagine imprimata pe folie transparenta, spargere cu cutter; fixare intre cartele telefonice decupate, cartelele fixate in locasul de rigips; pe fata exterioara ornament din cartele telefon, pe interior chenar din “marmura” din canal ptr. cabluri elecrice;
5.Blocuri de piatra- rigips cioplit, scufundat in solutie de apa + oxid negru de fier, uscare si vopsire partiala, fixare in peisaj cu bold si Picatura;
6.Clopot- colivie ptr. perusi cu lipsa in accesorii; limba clopot- sarma + margica; suport clopot- comatex, sarma si izolatie cabluri;
7.Tufe- jumulitura de pamatuf multicolor ptr. sters praful;
8.Vita-de-vie – calti ptr. instalatii sanitare imbibati in Picatura alcatuiesc tulpina; frunzele- conuri de mesteacan; tija de "con" pe post de indicator ptr. Herr;
9.La lacuirea finala vitraliul a fost protejat cu vata umezita.
Image



Image

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Brezoaia

Postby alexie » Wed May 22, 2019 10:02 pm

Image

Romania 1944, undeva spre sfârșitul verii


Masele populare sătule de opresiunea hitleristă, anticipează evenimentele din 23.08.1944 și pun la cale sabotarea aliaților. Piesa de rezistență, îndelung analizată, o reprezintă PODUL.
Mișcarea de rezistență (sinonim cu Mișcarea comunisto-muncitorească) elaborează un plan de acțiune. Astfel două grupuri de comando muncitoresc vor atăca, simultan, capetele podului, atenția santinelelor germane v-a fi astfel captată, timp în care podul v-a fi minat.
Pentru reușita operațiunii, buna coordonare este capitală (presupun ca utilizau ceasuri Pobeda). Șansele de reușită se apropie de idilicul 100% datorită unui fin vicleșug: Mina v-a fi plasată de un ciutan.
Pe puștiul respectiv am să-mi permit să-l numesc Mihu, în ideea că pentru varianta televizată, rolul iar fi venit mănușă actorului Cristian Șofron ; cine a văzut „Toate pânzele sus” știe ce vorbesc.
Să revenim...

Mihu este marcat de importanța acțiunii și, în ciuda firii sale timide (vezi paragraful în care eroul nu este capabil să-și mărturisească sentimentele către persoana iubită), este hotărât să ducă la îndeplinire cerințele Partidului (dacă directivele Partidului ar fi vizat-o și pe „corigenta la istorie”...).

În fine, diversiunea are loc, Mihu este punctual (că are două ceasuri exact ca „rusul de pe Reichstag” ), abandonează bicicleta și minează podul cu ghiozdănelul (în ghiozdan era mina amorsată, că nu vreau să îmi aud vorbe cum că am zis „manualele alternative ale Abramburicii sunt o bombă”), părăsește perimetrul. Explozia este devastatoare, Mihu se îndepărtează de oraș. Nemții reacționează și pleacă în urmărirea sabotorilor, ciutanul ajunge într-un lan de porumb de unde observă roiul de side-cars plecat în urmărirea sa.
Își face planuri pentru ziua de mâine când categoric v-a rezolva și problema sentimentală (Dom'le, ce te maturizează viața asta!). Și cum chibzuia el, ghemuit în cucuruz, deodată vede (revede) Brezoaia...
„sperietoare făcută de copii, în joacă….dovleac galben, cât o baniță, se văd ochii, nasul, gura … .palarie de paie, pantalonii din saci, haina o cârpă, peste haină, pe umeri un țol … crucea de pari ține hainele"
... și conchide că decât să stea întins pe bolovani mai bine se disimuleaza in sperietoare. Adevărul este că în lan, porumbul era destul de rar (efortul fiind îndreptat spre „lupta de neatârnare” și mai puțin spre munca câmpului).

Zis și făcut … timpul trece, haita de urmaritori începe să se reîntoarcă în oraș, epuizată după o vânătoare fără de trofee.
:german:
La orizont apare și ultima motocicletă, plină de praf, se oprește la marginea drumului, ocupanții ei (mecanicul și „atașatul”) descalecă și își întind oasele, apoi se piș.. fac treaba mica. Treaba e mica dar lungă așa că ei profită discutând pe un ton ridicat. În timpul manoperei observă sperietoarea și se amuză copios, Mihu știe germană așa că-l las să traducă:

„ - Tu nu-i nimerești capul de-aici nici măcar cu patru gloanțe
- Ba da, răspunde al doilea
- Ba nu , zise primul, findcă iți tremură mâna, ai condus mult motocicleta și îți tremură mâna.„
(„Dar văd că-ți tremură ritmat, nu vrei să mă apuci și pe mine de ghidon și să..” acesta este din textul manualului alternativ așa că sugerez să-l ignorăm)

„Mecanicul bătu mâna cu el, pe cinci sticle de bere. Și scoase revolverul.
Image


Primul glonț vâjâii prin porumbi. Apoi el simți o mare căldură, și nimic altceva.
Apoi mai simți de trei ori aceiași caldură, și văzu cerul căzând în jos, lipindu-se de pământ, de parcă s-ar fi închis lumea. (Nici nu vreau să-mi imaginez la ce grozăvii se gândesc unii..)
Image

ImageImage

… și văzu crescând verzele din grădină, verzi, văzu înflorind gradina.

…. I se făcu foame. Roșiile crescuseră, mari și coapte, crescuse și ardeiul, și pătrunjelul și castraveții, lungi și verzi, și conopida, cărnoasă și pătrunjelul”
Măiculiță, are dreptate imperialiștii americani care își molestează plăcintele, așa de m-aș închide în baie cu opera Sandei Marin...

Image


Acu' că tot m-am dedat la intimități:
Image


1.Postament- artizanat patriotic ( crenguțe și placaj)
2.Strat de bază- poliestiren expandat
3.Sol - aracet, șervețel și oxizi de fier
4.Vegetație- paie de mătură și alte buruieni
5.Side-car- BMW P75 Zvezda cod 3528
6.Nemții- German Infantry 1943 Alanger 35205
7.Sperietoare - poxilină, lemn, hârtie igienică
8.Mihu - cap German Infantry 1943 Alanger 35205, brate cod 35240 German tank crew (1941-1942) Alanger
9.Eticheta – spatulă linguală și pirogravare
Image


Conversii, grefe, ranforsări și alte matrapazlâcuri

*Nemții- Capul „atasatului”- German tank crew (1939-1941) Alanger 35239 iar mecanicul are tocul pistolului desfăcut iar în mână ține arma lu' NKVD Troops –SMERH August 41- Alanger 35205 ;
Așa cum în seria Band of Brothers este faza cu Luger-ul (episod 100% adevărat, Donald B. Hoobler chiar a murit accidental) este de presupus că erau și nemți fascinați de armamentul inamic, așa că naganul este unde trebuie.
Image



*Postamentul - datorită desfășurării liniare, am avut nevoie de o ramă mai ciudată, un trapez paralelogram; patru crenguțe fixate, cu șuruburi, pe un contur de placaj, ranforsare cu silicon pentru lemn;
Image



*Vegetație- paie de matură înfipte în solul moale, după întărire tăiere sau împopoțonare (după caz), astfel porumbul s-a realizat din hârtie igienică (frunze și pănuș) lipite cu Picătura (să nu uit un amănunt : paiele cu seminte din matura de…paie sunt ideale pentru facut lalele la 1:35). În grădina nesăpată dar arsă de soare am mai plantat niscaiva floricele, vopsite cu acrilice. Buturuga cu cască este o rădăcină tratată cu Umbra arsa.
Image



*Sperietoarea- am căutat, insistent, un dovleac (țineam minte că la Kinder Surprise era unul, la miniseria cu vampiri), n-am găsit așa că a trebuit sa fabric. Am folosit un șablon (din folia de tablete, pe convexitatea locașului) pe care am înșiruit cârnăciori din poxilină, am făcut doua calote, la una din ele am decupat ochi, nas și gură. În timp ce emisferele se uscau, am confectionat o cruce din furnir, pe cruce fixând capul lui Mihu. Când feliile de dovleac s-au uscat, le-am vopsit intern și extern cu galben, respectiv cu portocaliu. În calota cu decupajele am fixat și căpățâna lui Mihu, am unit cele doua emisfere iar luftul rămas l-am umplut cu cârnăciori din poxilină. Pe crucea cu cap de dovleac am schițat un trunchi din poxilină, am înfipt mâinile lui Mihu, apoi am îmbrăcat cu hârtie igienică divers vopsită.
Pălăria făcută din hârtie, unsă cu Picatura și apoi tăvălită prin tocătura de câlți pentru instalații sanitare.
Image


*Tunare motociletă
-Spre disperarea „ numărătorilor de nituri am folosit un număr de înmatriculare oferit de kit dar am schimbat decalul „de arma” cu unul rămas de la Opel Blitz Italeri
-cutii mască de gaze și pușcă, din kit (7) (1)
-înlocuirea mânerelor de la cutiile laterale (2)
-putinelul cu ceapă, piesă Lego (3) și semințe de coliandru (4)
-sfoara – ață chirurgicală (5)
-grătar pentru sprijinul piciorului din plasă de țânțari (6)
-accidentarea atașului prin rotisare la flacără și presiune cu o pensă (8)
-oglindă din resturi de injecție de pe culee (9)
-preș în ataș pentru confortul neamțului (neoficial : să nu ma chinui cu finisarea podelei) (10)
Image

Image



În mod normal aici se termina intervenția mea, dar am zis : „În mod normal” , deci :

Geneza operei
A fost odată, ca niciodată .... m-am gândit să fac o vignetă micuță, mi-am amintit de perioada de școală, cartea de română … o nuvelă insipidă dar era cu o sperietoare împușcată de un neamț, gata se face….banuiam că este vorba de „Mări sub pustiuri” sau de „Duios Anastasia trecea” una din operele lui D.R.Popescu.
Am început cercetarea; în bibliotecă nu o am (totuși, am și eu niște standarde), am căutat prin manuale vechi ... nimic. Am fost la bibliotecă, pe cât de nesuferit, pe atât de prolific acest autor, dar nuvela n-am găsit-o. De fapt am gasit „Duios Anastasia trecea” am frunzarit …. groaznică dar nu era ceea ce căutam, în ciuda opiniilor cum că tre' să caut „O ora din august ” & Co' eu mi-am continuat goana după „Mări sub pustiuri”. Au fost răscolite biblioteci școlare, biblioteca armatei, amintirile unor profesori de română, plus zeci de cuvinte cheie cu care am nădit pe google. NIMIC ! Canci ! Zero barat !
Ce să zic am facut valuri mari, așa de mari că am intrat la idei, adică dacă nu-i în „Mări ..." mă linșează lumea.
……. după ceva vreme în depozitul bibliotecii din Mangalia , de sub un strat de praf (alături de alte cărți retrase post '89) mi-am găsit „dosarul” :
Somnul pământului, Dumitru Radu Popescu, prima nuvelă „Mări sub pustiuri„ ….. răsfoiesc, recunosc un pasaj
Ufffffff am gasit-o ….
... consternare în nuvelă nu este un neamț sunt doi, apare și o motocicletă .... adio vignetă; dioramă, bun venit !
Consider că am răspuns la toate întrebările (mai puțin cele legate de medicație) așa că eu am terminat dar Mihu, Mihu vrea să mai zică ceva.

Hai, Mihule, spune-ne!

-Și mirosea a mărar, vai, ce frumos miroase mărarul...


P.S. Eu fac referire la o perioadă dramatică a istoriei, perioadă care încă afectează genomul românesc și voi căutați o explicație pentru ciubărul cu ceapă ... cine se aseamănă, se adună.
Păi... nemții au căutat sabotorii, nu i-au găsit (așa cum v-am relatat) și pe drumul de întoarcere au cășunat pe gospodaria unui țăran. În curtea omului, sărăcie lucie, nu cățel, nu purcel dar nemții au scotocit și au găsit un sac de ceapă.
-Bre, țărane, ceapa merge la popota germană!
- Cu dragă inimă, domn` comandant! (și în gândul lui : Tu-ți șiapa mă-tii ! )

Acesta lucrare este un pamflet, dacă ești pasionat de adevărul istoric îți recomand să studiezi evenimente care chiar au avut loc. De exemplu „Lupta anticomunistă care s-a desfășurat pe teritoriul țării noastre”.
IMG_20190209_124107.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Next

Return to Diorame si figurine

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests

cron