Gurkhas – Airfix 01754
Producător : Airfix
Mărime : 54 mm
Scară : 1/32
Tară origine: Marea Britanie
Material : Plastic
Culoare: Kaki
Perioada : WW2
Tip: Figurine din plastic nepictate
An producție : 1976
Fiind băiet păduri cutreieram gigea, mi-sa rupt sufletul când l-am văzut pe acest copil de trupe și am considerat că este personificarea Măriucăi, varianta ANZAC. Astfel că ani de zile, fără să cârtească, nepalezul nostru (a` meu) s-a perpelit ca-n povestea lui Hans Christian Andersen. Acum că privesc cu atenție tot sunt oarecum părtinitor, adică, până la urmă, Kukri pare un bumerang-n teacă, nu?
F1. Rățușca cea urâtă
Atitudine războinică, dealtfel Gurkhas au fost cunoscuți drept unii dintre cei mai înverșunați războinici ai lumii. Categoric sunt două elemente distinctive, surprinse și de matrițerul setului Airfix, elemente pe baza cărora apartenența la „Gurkhas Club” este indiscutabilă pentru marea majoritate a oamenilor (evident există și excepții). Primul element este pălăria caracteristică, deși era de așteptat ca în toiul luptei, inflexibilitatea britanică să impună, utilizarea căștii lighean. Pălăria este purtată regulamentar, adică fixată bine prin intermediul curelușei de sub bărbie.
Atât tunica cu mâneci suflecate cât și pantalonii scurți par primiți de bogdaproste și oricum puțin probabil (în ciuda designului specific) să alegi un astfel de echipament când urmează să te târăști prin smârcurile pline de țânțari, lipitori și alte insecte/vegetale tăietor/înțepătoare. Cu moletierelor înfășurate până sub genunchi se încearcă o oarecare remediere a ergonomiei de junglă.
Din această poziție se observă generosul bidon pentru apă, fixat pe șoldul drept și harnașamentul specific Commonwealthului cu cele două buzunare supradimensionate atârnate-n chingi.
Evident că nu putem trece cu vederea existența Brenului, cu atât mai mult cu cât în încercarea de a contracara greutatea și reculul, răcanul nepalez aproape că recurge la Van Dammeisme. Decizia de scurtare a armei, pe model mafiot, nu-mi aparține dar se poate remedia cu un ac de seringă dacă există contestații pertinente.
Dacă întoarcem foia descoperim și cel de-al doilea element specific : Kukri – vestitul cuțit nepalez, cel care a potențat efectul înspăimântător al luptătorilor Gurkhas. Deși conform cutumelor, kukri se purta la șoldul drept, Nea Gaskhană (Nea Castană-n nepaleză) îl preferă atârnat de pe fesa stângă pe cea dreaptă. Poate că din cauza orientării? Evident cu referire la harnașamentul british ale cărei chingi se întretaie-n „X”... la spate.
În consecință (dacă aș fi atât de ipocrit încât să caut nod în papură unor jucării, jucării care cu ajutorul imaginației specifice perioadei treceau dintr-un personaj în altul cu viteza unui DID pe Red Bull) pentru a respecta adevărul istoric figurinele Gurkhas ar trebui (cin` le are) descăpățânate și relocate pe trupurile unor British Commandos
Profit de această fotografie veche, făcută în 2003 cu o săpunieră, pentru a vă împărtăși o veche poveste nepaleză. Sută la sută autentică deși pare un teaser la un film Marvel:
În Campania din Burma se făcea că un întreg pluton aliat este prins sub tirul japonez, aceștia nu fac economie de muniție și astfel gloanțe, grenade și obuze scuipate de 89-uri sunt oferite cu dărnicie. Mai mult, pentru o servire la clește, cu o Kyū-nana-shiki sogekijū se împart vouchere.
Bhanubhakta Gurung nu poate să accepte aceste maniere reprobabile, lichidează lunetistul și pornește-n ofensivă. Burdușește un cuib de mitraliere cu grenade și pe alte trei le trece prin baionetă.
La fel de eficient plasează grenade și fumigene într-un buncăr, anihilează trei japonezi buimăciți de fum (doi dintre ei sunt modelați cu kukri, al treilea primește un ditamai pietroiu-n mufarină... vă provoc să întroduceți această frază, dubioasă și pentru limba română, în google translate) și apoi împușcă alți trei rupți din soare. Și așa se face, fraților, că Gurung este autorul moral al ghidului „Cum să faci un buncăr din trei mișcări”.

