Gurkhas – Airfix 01754

Secțiune rezervată postării de articole, recenzii, tutoriale etc. legate de jucăriile din copilărie, în special figurine

Gurkhas – Airfix 01754

Postby alexie » Fri Mar 27, 2020 12:19 pm

Gurkhas – Airfix 01754Producător : Airfix
Mărime : 54 mm
Scară : 1/32
Tară origine: Marea Britanie
Material : Plastic
Culoare: Kaki
Perioada : WW2
Tip: Figurine din plastic nepictate
An producție : 1976
Image

Fiind băiet păduri cutreieram gigea, mi-sa rupt sufletul când l-am văzut pe acest copil de trupe și am considerat că este personificarea Măriucăi, varianta ANZAC. Astfel că ani de zile, fără să cârtească, nepalezul nostru (a` meu) s-a perpelit ca-n povestea lui Hans Christian Andersen. Acum că privesc cu atenție tot sunt oarecum părtinitor, adică, până la urmă, Kukri pare un bumerang-n teacă, nu?
Image


F1. Rățușca cea urâtă
Atitudine războinică, dealtfel Gurkhas au fost cunoscuți drept unii dintre cei mai înverșunați războinici ai lumii. Categoric sunt două elemente distinctive, surprinse și de matrițerul setului Airfix, elemente pe baza cărora apartenența la „Gurkhas Club” este indiscutabilă pentru marea majoritate a oamenilor (evident există și excepții). Primul element este pălăria caracteristică, deși era de așteptat ca în toiul luptei, inflexibilitatea britanică să impună, utilizarea căștii lighean. Pălăria este purtată regulamentar, adică fixată bine prin intermediul curelușei de sub bărbie.
Atât tunica cu mâneci suflecate cât și pantalonii scurți par primiți de bogdaproste și oricum puțin probabil (în ciuda designului specific) să alegi un astfel de echipament când urmează să te târăști prin smârcurile pline de țânțari, lipitori și alte insecte/vegetale tăietor/înțepătoare. Cu moletierelor înfășurate până sub genunchi se încearcă o oarecare remediere a ergonomiei de junglă.
Image

Din această poziție se observă generosul bidon pentru apă, fixat pe șoldul drept și harnașamentul specific Commonwealthului cu cele două buzunare supradimensionate atârnate-n chingi.
Evident că nu putem trece cu vederea existența Brenului, cu atât mai mult cu cât în încercarea de a contracara greutatea și reculul, răcanul nepalez aproape că recurge la Van Dammeisme. Decizia de scurtare a armei, pe model mafiot, nu-mi aparține dar se poate remedia cu un ac de seringă dacă există contestații pertinente.
Dacă întoarcem foia descoperim și cel de-al doilea element specific : Kukri – vestitul cuțit nepalez, cel care a potențat efectul înspăimântător al luptătorilor Gurkhas. Deși conform cutumelor, kukri se purta la șoldul drept, Nea Gaskhană (Nea Castană-n nepaleză) îl preferă atârnat de pe fesa stângă pe cea dreaptă. Poate că din cauza orientării? Evident cu referire la harnașamentul british ale cărei chingi se întretaie-n „X”... la spate.

În consecință (dacă aș fi atât de ipocrit încât să caut nod în papură unor jucării, jucării care cu ajutorul imaginației specifice perioadei treceau dintr-un personaj în altul cu viteza unui DID pe Red Bull) pentru a respecta adevărul istoric figurinele Gurkhas ar trebui (cin` le are) descăpățânate și relocate pe trupurile unor British Commandos

Image

Profit de această fotografie veche, făcută în 2003 cu o săpunieră, pentru a vă împărtăși o veche poveste nepaleză. Sută la sută autentică deși pare un teaser la un film Marvel:

În Campania din Burma se făcea că un întreg pluton aliat este prins sub tirul japonez, aceștia nu fac economie de muniție și astfel gloanțe, grenade și obuze scuipate de 89-uri sunt oferite cu dărnicie. Mai mult, pentru o servire la clește, cu o Kyū-nana-shiki sogekijū se împart vouchere.
Bhanubhakta Gurung nu poate să accepte aceste maniere reprobabile, lichidează lunetistul și pornește-n ofensivă. Burdușește un cuib de mitraliere cu grenade și pe alte trei le trece prin baionetă.
La fel de eficient plasează grenade și fumigene într-un buncăr, anihilează trei japonezi buimăciți de fum (doi dintre ei sunt modelați cu kukri, al treilea primește un ditamai pietroiu-n mufarină... vă provoc să întroduceți această frază, dubioasă și pentru limba română, în google translate) și apoi împușcă alți trei rupți din soare. Și așa se face, fraților, că Gurung este autorul moral al ghidului „Cum să faci un buncăr din trei mișcări”.
:fort: :dash2:

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Re: Gurkhas – Airfix 01754

Postby alexie » Fri Jan 06, 2023 5:30 pm

Deși încă din 2022, spre marea-mi încântare, un pluton consistent de „Pistruiați” s-a alăturat familiei Airfix Del Mar nu am găsit timp pentru a împărtăși această veste minunată, începutul de 2023 pare un motiv bun.
Image

Zece poziții pentru această oștire exotică

F1. Baștanul
Nu am să mai repet cele afirmate în postarea precedentă, de remarcat faptul că a apărut un partener pe măsură aka intact în lungimea sa.
Image

Să nu trecem cu vederea dangalizarea cu „5” a postamentului și....
Image
..... faptul că brațul stâng, privind de sus, este contopit cu Bren-ul, leit Cyborg de Bollywood.
Image
Strămoșul mafiot și ucenicul

F2. Tigrul
În stânga arma, în dreapta cuțitul, piciorul drept surprins în fandare, capul ridicat pe gât ...pândește precum o felină.
Image
La nivelul feței se observă curelușa de susținere a pălăriei. Și tot privind din față la față, pălăria prin borul posterior se contopește cu ceafa dând impresia de kepi cu protecție , bavura pare un parazit care se hrănește bine din victima sa și tălpile sunt lise, asta ca minusuri.
Image
Atitudine ok pentru pândă, atac prin surprindere sau Dansul Ploii
Teaca goală se sprijină pe fesierul drept iar ventral detalierea este de mare angajament, inclusiv danga (20 pe crac stâng :roll: ).
Image

F3. Marcu fără Arcu
Boneta de commando poate să genereze ceva suspiciuni cu privire la prezența „bananei” pe turul pantalonilor, dar tocmai pantalonii (prin scurtimea lor) garantează apartenența lui Marcu la grupul celor ce au ajutat UK.
Image
Detaliere de top, atât dorsal cât și ventral: mâneci suflecate, cureaua cu catarame și buzunare accesorii, dotare mai aproape de stas (18 pe crac stâng) și oarecum ciudat cum bidonul stă în poziție regulamentrară...poate că avea mercur în kr ?
Image
La cât m-am tăvălit pe malurile Borcei, nu-mi amintesc ca bidonul să își fi schimbat poziția, lopata de infanterie da, aia îmi lovea toate organele importante .
Buzele arată normal dar brațul stâng pare ușor hipertrofic iar bavura care secționează boneta dacă nu te duce cu gândul la regretatul Ray Liotta (în Hannibal) atunci măcar la ceva produse de cofetărie.
Image
Dacă în cazul colegului alintat Tigrul, deplasarea bipedă nu ar fi chiar deplasată, în cazul de față chiar nu este indicată, problema n-ar fi numai nasul potențat de armament dar mai este și poziția picioarelor...cel mult Chaplin, parodiindul pentru a doua oară pe Hitler, învârtind o farfurie (pământul plat ;) ).

F4. Cochones
Execută o fandare cu arma-n cumpănire, iar mâna dreaptă se pregătește să împlânte cuțitul până-n plăsele.
Image

Un chițibușar ar observa o bavură circulară sub omoplatul stâng, dar privind dinspre postament (numărul 32 pe fața superioară) patul puștii capată proporțiile unei lăute pe un genunchi cu aspect de treaptă iar mana ce ține cuțitul pare că a apucat și alte chestii (deși cam par de berbec, nu de om)
Image

Image


F5. De Floreta
Prins în vâltoarea luptei atacă la baionetă fără de baionetă, picior stâng flexat așa încât singurul punct de contact cu solul (postamentul) este vârful bocancului drept, cuțitul fixat regulamentar pe șold drept, baioneta aninată pe o bucă ne certifică faptul că n-a fost ruptă accidental de pe țeava armei.
Image
Image
Un „30” pe postament, duce nonconformismul la nivel superior fixându-și bidonul pe șold stâng. Și aici tălpile sunt lise dar mai îngrijorător este faptul că pe punctul de sprijin a apărut o crăpătură și în scurt timp „De Floreta” o să devină „Boc, care face Poc”.

F6. Ramsay
Genunchiul stâng înfipt în postament (nr. 11), baioneta ca o atelă gata să provoace o nouă fractură, mâna stângă întinsă spre spate (pipăie ceva la un camarad sau doar se dorește un omagiu adus săritorilor cu schiurile). Piciorul drept sprijinit cu talpa, ferm, pe sol pentru un perfect unghi de 90 grade, apropo de unghi, brațul drept se prelungește cu kukri , orientat cu concavitatea spre inamic.
Image
Mă rog intenția a fost de kukri dar poate din vina matrițerului a ieșit ceva gen cremvuști (de aici numele ;) ), așa că mesajul „Garda moare dar nu se predă” puțin probabil să răzbată prin stratul de muștar.
Image

Tot la minus aș menționa talpa netedă a bocancilor, bavura circulară de sub omoplatul drept sau bavura pe post de meridian 0.


F7. Postelnic Buzescu
Poziția clasic-bengoasă „Trăgător din picioare” oferă o oarecare prestanță în luptă, ușor umbrită de vestimentația imberbă (cel puțin în treimea inferioară).
Image

Bocanc cu nojițe, ciorap lung pe post de jambiere ca o încercare de a repara opțiunea de pantaloni scurți într-un mediu plin de insecte sugătoare, vegetale tăietoare și rădăcini contondente.
Image
Baioneta dă impresia că în caz de împiedicare accidentală sigur se lasă cu plăgi mortale. Postamentul are cifra 1, respectiv 3. Privind din laterale privirea este plăcut răsplătită prin detalii și atitudine, condiția este să nu-l privim din față.
Image
În caz contrar greu ne decidem dacă este vorba de un cioc gen Donald sau ceva buze Drăgușan.


Image
Comisura bucală

F8. Ignat
El fiind șeful, în mod normal trebuia să ocupe vârful lanțului trofic (F1) dar atitudinea de mânat găinile la coteț, încolțit groșteiul pentru tobă m-au făcut să amân puțin debutul „omului cu banana”.
Image
Și nici prea multe n-am de adăugat, dacă erau un răcan, nu zic, mergea perfect de o bătaie în bar sau ceva gen CPO Butcher Brown (deși postul este luat, vezi Commmando Matchbox) dar ditai caporalul și n-are un pistol, un pușcoci, o ceva demn de smardoiala inamicului modern ?! Un clopot și un SHAME
Image
Da, un 29 pe postament, iar postamentul (poate o excepție la acest exemplar) apare puțin denivelat de o bavură rudă cu „munții de încrețire”.
Image


F9. Raid
Amintește oarecul de no.1 doar că având în dotare un Sten picioarele au o poziție mai relaxată, bidonul și cuțitul au făcut schimb de locuri și oricum senzația este că doar teaca cuțitului a găsit drumul spre casă, Kukri fiind LIA.
Image
Image
Bine detaliat, arma de top, bavura de bun simț deci merita mai mult decât 8-ul de pe postament


F10. Frate Buzescu
Evident că fratele mai mic, un clasic al genului „Trăgător din poziția în genunchi”, postură ce-i conferă supraviețuire de level superior fie că vorbim de varianta narativă, fie că vorbim de agresivul „hit him”.
Image

Genunchiul drept bine împântat în postamentul (61), baioneta și kurki formând un dispozitiv care dacă nu-i compas atunci sigur este o foarfecă pentru gard viu. Oricum îngenuncherea pare să fie Călcâiul lui Ahile ;).
Image
Aceiași siliconare hidoasă și fuzionarea umărului drept cu patul armei și brațul drept pare mai deranjantă la acest frățior și parcă bavura este ce-a mai agresivă din serie.
Image


Image
Due Piccolo Pinocchio

Momental Momentan 13

Image

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan


Return to Omuleti vs. soldatei

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron