British Paratroops – Airfix 51450-9
Setul conținea 7 poziții pentru 29 de figurine, dar acestea sunt detalii contabilicești, mie mi-au parvenit vrac, fără art box sau detalii privind producător, armă etc.
Producător : Airfix
Mărime : 54 mm
Scară : 1/32
Țară origine: Marea Britanie
Material : Plastic
Culoare: Kaki
Perioada : WW2
Tip: Figurine din plastic nepictate
An producție : 1971
Mărime : 54 mm
Scară : 1/32
Țară origine: Marea Britanie
Material : Plastic
Culoare: Kaki
Perioada : WW2
Tip: Figurine din plastic nepictate
An producție : 1971
F1. Ofițerul
Deși am copilărit cu clonele lui, originalul nu îl am în echipă. Din aceste considerente o să trec repede peste Dr. Justice aka Milițianul din intersecție.
Nu vreau să fiu șantajat cu legea drepturilor de autor
F2. Cu arma sprijinită pe brațe
Superatitudine, în ciuda poziției ce pare oarecum statică acest voinic putea să tragă sau să lovească năucitor cu Bren-ul, ocazional se dovedea un bun călăreț (cămile, că bidivii erau prea lați în șa). Categoric vedeta acestui set, supraviețuitorul absolut.
Cască cu plasă de camuflaj, echipament lejer cu multe buzunare, bidonul pentru apă pe șoldul drept, gamela pe stângul și două încărcătoare pe piept, ancorate de harnașament.
- Cine n-a auzit de Diavolii Roșii ?
- Eu până prin 2001, așa că au luptat din greu ca Yank`s
Full de ași
F3. Radist
Teoretic o poziție inedită, însă în perioada aceea predomina atitudinea dinamică sau măcar potențial mobilă așa încât acest precursol al depănatului de banalități la Iphone nu s-a bucurat de prea mare succes. De remarcat celebra beretă și faptul că tipul este stângaci deși are pistolul pe dreapta.
Doi dar Antena unu
Mult timp au fost colegi, în ciuda diferenței de talie (și a tipului de aparat, dacă suntem chițibușari).
F4. Aruncătorul de grenadă
Utilizat pentru lupta corp la corp, specializat în „Lovitura din fundul curții” ocazional lansa câte o Mills Bombs și foarte greu reușea să tragă focuri de armă din cauză de amplasare neergonomică a Sten-ului … dar în război se mai și moare (des, în acest caz).
Cinci valențe

F5 Santinela
Aportul său la marile conflagrații mochetate se poate rezuma la două cuvinte:
[list=]pază
moarte[/list]
Și când mă gândesc la faptul că am pierdut un an din viață, un an din viață m-am specializat în paza obiectivelor militare (printre rabatate, coniace și alte umilințe) de la Crângu` lui Bot. Dacă începe balamucul m-am scos, că depozitul s-a desființat...oare!?
Să revenim.
Ocazional mai împungea câte un inamic ghinionist, dar în majoritatea timpului „carne de tun”. Totuși dacă privești cu atenție observi că diferă foarte puțin (dar esențial) de eroul F2 ...exact ca în viață...unii are pușca pusă bine

Ar fi putut fi „Cei 7 fantastici” însă ei sunt „Cei șapte uluci”
F6. Trăgător din poziția în picioare
Poziție clasică, o armată care se respectă niciodată nu va considera că are destui astfel de ostași (cel puțin așa se zicea în Zulu War

Șase rațe ratate
F7. Trăgător din poziția în genunchi
Postură clasică, utilă pentru luptă, fie că era vorba de varianta narativă, fie că era varianta „hit him” . Dacă exista ofițerul F1, F7 ar fi fost alter ego-ul său. Acest „sniper” ajungea frecvent în finală, un adevărat asediator de poduri (vezi Operațiunea Neptun).
Pentagon
British Paratroops Airfix 1/32 se pretează la o combinație cu Alpen, Afrika etc . Alte seturi ale acestor producători, la aceiași scară, sunt mult prea dolofani (Russian Infantry Airfix, American Infantry Airfix, British Commandos Matchbox, British Combat Troops Matchbox, American Infantry Matchbox sau German Infantry Airfix), astfel explicându-se faptul că celor din primul pluton le-am atribuit scara 1/35.
În copilărie exista o copie jalnică a acestui set, neavând termen de comparație și, dealtfel, fiind singura variantă de soldăței de pe piață (restul erau western și teutoni, o mână și aceștia) era extrem de râvnită. Față de restul figurinelor care se vindeau individual, aceștia se vindeau la set, mai precis „la punguliță” așa încât erau destul de scumpi și oricum, ca orice produs din perioada comunistă, apăreau pe piață extrem de rar. Singurul reproș care le poate fi adus (raportat la acele vremuri) este că tălpicile (postamentele) se desprindeau extrem de ușor. În procesul de fabricație tălpicile erau atașate ulterior, aceste plăcuțe aveau două orificii în care se introduceau pintenii de plastic aflați în prelungirea membrelor inferioare, după introducere fixarea se făcea prin topire. Dacă lipitura ceda (de multe ori direct din pungă) era aproape imposibil să mai reușești fixarea (evident că pare un fapt incredibil acum, când există soluție pentru orice problemă).
Copiile erau oribile, evident că asta nu scuză în totalitate faptul că „Aruncătorul de grenade” a fost permanent „Chimistul” . Deoarece chestia din mână ( Sten-ul) aducea a pompa manuală „Flit”, responsabilitatea era exclusiv lansarea gazelor de luptă, cu atât mai mult cu cât abia „la Aifix” am înțeles faptul că mâna dreaptă ținea o grenadă.
Și dacă tot am ajuns sub pulpana sutanei : să fim înțeleși, respectivi erau infanteriști americani, că doar orcine știe că englezul este cu „lighean”.
Legat de acest set mai este un al patrulea aspect pentru care „meritele” îmi aparțin în exclusivitate. Astfel abia în 2019 am descoperit că mai există un set Airfix – Modern British Infantry ... în lipsa „discernământului” membrii acesuia au fost asimilați fără nici o problemă parașutiștilor, problema nu ar fi că s-au dedat la nemți și japonezi în bătăliile din WW2, problema majoră este că eroarea a generat și două vignette, dar am să revin la acest subiect cu ocazia recenziei la subiect.