De la Divizia de Mare la Flotă 1896 – 2011

Secțiune rezervată postării de articole, recenzii, tutoriale etc. cu privire la informațile scrise pe teme modelistice, militare etc.

De la Divizia de Mare la Flotă 1896 – 2011

Postby alexie » Sat Apr 06, 2013 11:09 pm

De la Divizia de Mare la Flota, 1896 – 2011
Monografie
Autori : Cam.fl.dr. Mîrşu, Alexandru; Cdor.dr.Custură, Ion; Dr.Atanasiu – Croitoru, Andreea; Cdor. Cohodan, Tiberiu Liviu.
Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei, bucureşti, 2011
Dimensiuni 24,5 x 18 cm
Coperţi cartonate şi supracopertă
Pagin 440
Pg. 431 – 438 Bibliografie
Pg.429 – 430 Abrevieri
Cuprinsul bilingv, oferă informaţii cu privire la conţinutul acestui volum:
De la Divizia de Mare la Flotă. 1896 - 2011. Monografie – pg.17
Comandanţi – scurte biografii – pg.115
Nave – pg.139
Jurnal istoric al diviziei de Mare (1910 -1915; 1920 – 1934) – pg.161
Image

În introducerea făcută de viceamiral dr. Aurel Popa, Şeful Satului Major al Forţelor Navale, pe parcursul a două pagin, se realizează o veritabilă radiografie a marinei militare române, de la înfiinţare până în zilele noastre. Totodată domnia sa, confirmă contribuţia acestui volum la îmbogăţirea istoriografiei marinei militare române.
Prezentat într-o frumoasă formă grafică, pe hârtie cretată, volumul conţine şi circa 20 de fotografii (din colecţiile Muzeului Marinei Române dar şi ale revistei "Marina Română"), format mic dar de calitate. Cartea mi-a atras atenţia datorită supracopertei, în prim-plan un ofiţer din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, peste umărul căruia privim (dimpreună cu personajul) la o aplicaţie ce are loc în zilele noastre, în apele Mării Negre . Pe verso ideea sugerată este consolidată cu ajutorul unui artificiu grafic ce demonstrează evoluţia acestei arme, Distrugătorul "Mărăşeşti" (anii 20) predă ştafeta Fregatei "Mărăşeşti".
Cu începere de la pagina 9, până la pagina 15, este un rezumat al lucrării în limba engleză peste care am trecut rapid.
Primul capitol conţine 7 subcapitole : Înfiinţarea Diviziei de Mare; Divizia de Mare până la Primul Război Mondial; Divizia de Mare în perioada interbelică; Divizia de Mare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial; Perioada 1947 – 1989; Revoluţia Română din decembrie 1989; Perioada 1990 – 2010. Capitolul conţine o abundenţă de date, evenimente, oameni şi nave dar lectura este plăcută, atractivă şi interesantă.
Image
Capitolul doi, ne poartă de-a lungul timpului cu scurte biografii ale celor care au ţinut în mâini destinele acestei armate, pe perioada celor 115 ani de existenţă aflăm că au fost 40 de "comandanţi", cel de-al 41-lea însuşi unul dintre coautori, Contraamiral de flotilă dr. Alexandru Mîrşu (din 7 iulie 2010 până în prezent). Consecutiv cu succedarea acestor destine ne este prezentată şi reorganizarea succesivă a Diviziei de Mare, trecând prin Forţa Navală Maritimă; Comandamentul Litoralului Maritim şi Fluvial; Comandamentul Forţelor Maritime; Flota Maritimă; Comandamentul Operaţional Naval; Comandamentul Flotei Maritime; pentru ca în zile noastre să se numească Comandamentul Flotei.
Capitolul trei alocă spaţiu generos pentru 24 de nave sau grupuri de nave, se remarcă dorinţa autorilor de a comasa informaţia prezentată în diferite alte surse, informaţii tehnice şi istorice, unele inedite. Capitolul este completat cu date tehnice despre alte 20 de tipuri de nave.
Capitolul patru, categoric constituie o premieră şi pentru cei mai avizaţi şi pasionaţi de istoria marinei militare române: Jurnalul istoric al Diviziei de Mare, transcriere din manuscrisul original aflat în patrimoniul Muzeului Marinei Române. Pe măsura lecturării acestui capitol cititorul este prins în vâltoarea evenimentelor ce se succed an de an, lună de lună, uneori zi de zi, la bordul navelor.
Image
1903 "La 15 Maiu, "Elisabeta" pleacă la Sulina pentru să-şi termine reparaţiile; Arsenalul îi trimite dela Galatz lucrători şi materialele necesare"
1904 "Crucişătorul "Elisabeta" pleacă la 29 Martie la Galaţi pentru a fi ridicat pe doc. Trecând prin Sulina şi-a pierdut o ancoră TD cu ½ chil lanţ, pe care a găsit-o la întoarcerea din Galaţi, fiind pescuită de comisiunea Europeană"
1911 "La 1 Noiembrie Bricul "Mircea" a trecut la dezarmare, rămânând la bord numai 9 oameni pentru paza vasului."
1931 "20 iunie .Forţele noastre de mare sporesc prinsosirea de la fiume unde a fost construită a Navei bază "Constanţa" sub comanda Cpt Comandorului Bardescu Alex."
Informaţii de tipul unor fraze alcătuiesc o imagine completă, dinamică şi "vie", fie că este vorba de activitatea la bordul unei nave anume sau de Divizia de Mare în ansamblul ei.
Această carte ar trebui să fie în atenţia oricărui pasionat de marină şi istorie, am convingerea că acest volum va figura în bibliografiea tuturor lucrărilor de după ea, fie că este vorba de un articol care doar zgârie la suprafaţă (de tipul articolelor din TMr) sau este o carte ce va întregi istoria navală românească. De remarcat că lucrarea pune accent pe oameni (sunt prezentate nominal zeci de echipaje, numele a sute de ofiţeri şi subofiţeri fiind consemnate în aceste pagini) ceea ce pentru mine, pasionat de figurine, este un motiv să vă readuc aminte că omul (fie că este vorba de o mogâldeaţă la 1/72, un pipernicit de 1/48 sau un falnic 1/35) "vă pune în mişcare" modelele, bre machetiştilor.
Image
Coautorii, sursă fotografie: Observator de Constanţa

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Return to Recenzii carti

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron