Scoala spaniola

Discutii pe teme extra-modelistice.

Scoala spaniola

Postby Razvan Patrascu » Fri Apr 12, 2013 9:20 pm

Am tot auzit termenul ,,scoala spaniola,, in modelism.Cu ce se diferentiaza de scoala italieneasca,bulgareasca etc?

Daca pare o intrebare deplasata rog moderatorii sa-mi stearga topicul.

Toate cele bune.
Este mai bine sa-ti tii gura inchisa si sa dai impresia ca esti prost decat sa o deschizi si sa indepartezi orice indoiala.— Mark Twain
User avatar
Razvan Patrascu
Signifer
 
Posts: 87
Joined: Sun Jan 13, 2013 11:59 pm

Re: Scoala spaniola

Postby alexie » Fri Apr 12, 2013 9:21 pm

Ca să sporesc confuzia îţi pot spune ce consider eu "Scoala Spaniolă" la figurine, acele figurine făcute extrem de detaliat (cum eu nu o să pot face nici dacă trec la budism şi mă mai pasionează machetele de 5-6 ori), detaliere care face ca figurina să pară o pictură, o ilustrată. Muncă şi migală dar personal îmi repugnă (şi nu este vorba de "strugurii acrii"). În mintea mea asta-i "ŞS".

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Re: Scoala spaniola

Postby Marhaba » Fri Apr 12, 2013 9:22 pm

In materie de blindate cel putin, scoala spaniola este un termen generic pentru stilul de finalizare al modelului, cu weathering-uri complicate si vizibile, impinse de multe ori la extrem (reprezentarea zgirieturilor, vopsea crapata, urme de ploaie, etc). Spre deosebire de alte "scoli" care prefera masinile curate sau cel mult un weathering discret. Asta chiar daca multi din modelistii de capatii care practica acest stil nu au nimic in legatura cu Spania (ex Michael Rinaldi sau Adam Wilder). Ma rog, Adam Wilder a fost partener cu Miguel Jimenez pina anul trecut, inclusiv in proiectul Mig Production. Miguel Jimenez este unul dintre modelistii marcanti pentru acest stil de finish. Sa nu uitam ca Mig Production a fost producatorul care putem zice ca a introdus si a popularizat utilizarea pigmentilor pe scara larga in modelism.

Personal sunt adeptul acestui stil deoarece mi se pare cel mai apropiat de realitate. Adica daca tot vrei sa faci o macheta si nu o jucarie, atunci reprodu realitatea la scara. Adica cu rugina, cu noroi, cu praf, cu zgirieturi si lovituri, etc. Sa spui ca tie-ti plac blindatele curate este ok pentru ca fiecare are dreptul sa practice "sportul" asta asa cum are chef. Dar sa bati toba ca asa a fost si in realitate, asta cred ca este o timpenie sau un fel de struguri acri (nu-s in stare sa fac un weathering, nici nu vreau sa invat si atunci le explic altora cum mergeau ele tancurile prin noroi si lupta si ieseau de-acolo imaculate).
Nu vreau sa pornesc o dezbatere pe aceasta tema fiindca nu are rost. Regula de aur este asa cum am mai spus, fiecare dupa cum ii place. Problemele intervin doar atunci cind unii vor sa-si prezinte parerile drept adevaruri universale.
User avatar
Marhaba
Procurator
 
Posts: 1314
Joined: Thu Jan 10, 2013 2:46 am
Prenume si nume: Ovidiu Cupse

Re: Scoala spaniola

Postby Zeno » Fri Apr 12, 2013 9:22 pm

Asa cum mentiona Ovidiu, scoala spaniola, italiana, americana, romaneasca (de ce nu...) este o notiune generica si nu se refera la o institutie academica care produce modelisti din respectiva etnie. Este o denumire generala, grupata, in jurul unor persoane, modelisti international recunoscuti, poate si contestati, dar care au influentat, influenteaza si vor influenta comunitatea modelistica mondiala.
Aceste asa zise scoli se grupeaza in jurul unor artisti care au dezvoltat modelismul, creindu-si propriile companii si nu numai. Ovidiu a dat exemplul cu MIG Productions. In Spania mai sunt fratii Andrea si alte companii care grupeaza artisti care pot fi considerati din scoala spaniola si daca nu sunt neaparat spanioli.
In Italia, doua exemple Pegasus si Romeo Models cu o concentrare de artisti uluitori. Exemplele pot continua cu artisti din Rusia, SUA (cu mentiunea ca Sheperd Paine, in viziunea mea, este parintele modelismului mondial modern), Turcia, Grecia, etc.
Recent am vazut cateva figurine provenite din mana unor artisti rusi care au o caracteristica distincta uluitoare. Aceste caracteristici, promovate de un grup de artisti creaza aceasta asa zisa scoala modelistica... in acest caz scoala ruseasca.
Cu sinceritate va marturisesc, ca vad un potential foarte serios in munca multor modelisti romani in jurul carora sa se formeze generica scoala romaneasca de modelism. Poate aceasta afirmatie va starnii zambete daca nu rasul, dar, parerea mea este ca exista foarte mult potential. Daca acest potential se va imbina cu seriozitate si dorinta de progres, sansele sunt foarte mari ca in viitor sa asistam la aparitia ei.
Image
User avatar
Zeno
Tribunus laticlavius
 
Posts: 1183
Joined: Sun Jan 13, 2013 6:35 pm
Prenume si nume: Zeno Mladin

Re: Scoala spaniola

Postby Calin Ungureanu » Wed Oct 23, 2013 10:29 am

In ceea ce ma priveste ma voi referi strict la figurine.
Chiar daca raspunsul e tardiv, voi incerca sa pun doua exemple ca sa se inteleaga despre ce e vorba.
Scoala spaniola dupa parerea mea, a pierdut contactul cu realitatea. Nu numai ca modeleaza din lumini si umbre in exces, dar ajunge sa inventeze din pensula reliefuri acolo unde acestea nu exista. As indrazni sa spun ca asta e un fel de lipsa de respect pentru munca sculptorului. In momentul cand pui tu falduri acolo unde Latore, Viktor Konov, Mario Numitone si multi altii, nu le-au vrut, inseamna ca esti frustrat ca pictezi in loc sa sculptezi.
Mai jos se poate vedea un bust realizat conform scolii spaniole (nu stiu daca pictorul era spaniol)
Image
Image
Interiorul obrazarelor si partea din spate a caştii, precum şi fata personajului, a fost exploatata peste maxim in ideea de modelare din culori. Maiestria este indubitabila. Insa legatura cu realitatea este practic nula.
Or personal, eu vreau sa ma apropii de realitate si nu de a transpune o pictura plana in regim tridimensional.
Ajunge sa intorci bustul ala in lumina cu cateva grade, ca umbrele alea sa nu se mai explice. Mânăreala e fantastică dar arta tinde spre kitsch.
De aia eu admir mai mult scoala ruseasca si sper ca asa cum zicea Zeno, sa se formeze o scoala nationala (ca sa evit cacofonia) care sa nu se lase influentata de renumele unor scoli venetice (nu venetiene).
Mai jos, pun un exemplu pictat de o rusoaica....Asta admir fara rezerve.
Image
:sw1:
User avatar
Calin Ungureanu
Aquilifer
 
Posts: 332
Joined: Tue Jan 15, 2013 1:09 am

Re: Scoala spaniola

Postby Olaf The Viking » Wed Oct 23, 2013 3:03 pm

Pana sa apara alt contracandidat eu sunt de parerea ta. Pictura e pictura, machetele sunt machete. Figurinele pictate ca tablourile nu prea sunt pe gustul meu.

Pe de alta parte, ca sa ma contrazic singur, scuturile pictate de rusi cu icoane sunt dementiale. Si alea sunt pictura, nu mai e modelism.

"Si sa le spui tuturor din sat ca acolo unde te-a scuipat Cartula te-a pupat Olaf si ti-a sters rusinea."
Dumnezeu e de partea tuturor, si, daca ne uitam de-a lungul istoriei, vedem ca e de partea celor cu mai multi bani si armate mai mari.
Intai da cu toporul si pe urma intreaba ce a vrut.
Da, poti da un click si pe machete.ro si sa iti iei ceva "dragut". Am nevoie de bani.
User avatar
Olaf The Viking
Imperator
 
Posts: 2208
Joined: Wed Jan 09, 2013 3:04 pm
Location: Bucuresti
Prenume si nume: Alexandru Dumitrescu

Re: Scoala spaniola

Postby Calin Ungureanu » Thu Oct 24, 2013 9:54 am

Asa e, dar eu nu ma refeream la asta. Pictura pe scuturi este un exercitiu de maiestrie la pictat miniatural. Rusii aia de la Vityaz sunt supraoameni probabil (majoritatea femei).
Dar un scut pictat poate fi pictat asa si in realitate.
Ideea era ca prefer sa fac cizmele lucioase si sa las lumina sa lucreze, decat sa le fac mate si sa pun o luminita pe ele CA SI CUM ar fi lucioase. Prefer sa fac o sabie de metal cu culoare metalica sau metal natur decat sa le fac gri cu luminite si umbre.
Prefer sa nu urmez orbeste o moda - de a pune lumini pe pliurile ce coboara de la nas spre colturile gurii si apoi umbre sa le accentuez si nu stiu ce inca alt "procedeu".....A vazut cineva pe o fata de om chestia asta ?
Zicem de modeleul din culoare. Pe care am vazut ca au incercat sa-l bage la tancuri. Partea din spate mai umbrita si aia din fata mai luminata.....Si daca ma uit din spate !?
User avatar
Calin Ungureanu
Aquilifer
 
Posts: 332
Joined: Tue Jan 15, 2013 1:09 am

Re: Scoala spaniola

Postby Nicu Mihai » Sat Oct 26, 2013 3:01 am

Multam Caline pentru ceea ce ne oferi. Este, intr-adevar, mai mult decat vizibila diferenta intre cele doua exemple postate de tine, fata lucrata de rusoaica e atat de vie!!!
User avatar
Nicu Mihai
Pilus prior
 
Posts: 738
Joined: Mon Jan 28, 2013 2:40 pm


Return to Off Topic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron